BiH
2

Podignuta optužnica za finansijski kriminal u iznosu većem od 8,5 miliona KM

Klix.ba
Nakon opsežne istrage Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Anesa Sadikovića i još 12 fizičkih i pravnih osoba koje se terete za finansijski kriminal u iznosu većem od 8,5 miliona KM.

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Anesa Sadikovića, rođenog 1976. godine u Prijepolju, Kasima Sadikovića zvanog Kaho, rođenog 1952. godine u Prijepolju, Fadile Sadiković, rođene 1958. godine u Pljevljima, Adisa Sadikovića rođenog 1980. godine u Prijepolju, Ismeta Sadikovića zvanog Bato, rođenog 1964. godine u Prijepolju, Jasmina Kasumovića zvanog Jale, rođenog 1976. godine u Prijepolju, Damira Sadikovića rođenog 1975. godine u Prijepolju, Sabahudina Halilovića zvanog Sapko, rođenog 1971. godine u Prijepolju, Hate Bešlagić rođene 1950. godine u Doboju, pravne osobe Eko San d.o.o. Banja Luka, pravne osobe Janus d.o.o. Brčko Distrikt, pravne osobe Sadiković Tours d.o.o. Sarajevo i pravne osobe Bosnaexpres d.d. Doboj Jug.

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, od 2006. do 2012. godine počinili niz kaznenih djela vezanih za finansijski kriminal, porezne utaje ili prevare te pranje novca prilikom uvoza velikih količina i kamionskih isporuka tekstilne robe u BiH. Navedena roba uvožena je uz višestruko umanjene carinske i porezne dadžbine, čime su optuženi i sa njima povezane osobe, ostvarivale nazakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 8,5 miliona KM. Za taj iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine te time i svi građani naše zemlje.

Podizanjem optužnice u ovom predmetu stekli su se uvjeti za procesuiranje ostalih osumnjičenih iz akcije "Pandora".

"Javnost i građani trebaju znati da se u predmetu protiv Sadiković Anesa i drugih, radi o vrlo opsežnom predmetu, kaznenim djelima koja su počinjena u periodu od nekoliko godina, a dokazni materijal u ovom predmetu sadrži nekoliko desetina hiljada stranica i dokumenata, zbog čega je istraga u ovom predmetu bila dugotrajna i opsežna. Optužnica i dokazni materijal upućeni su Sudu BiH na potvrđivanje", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.