BiH
0

Podignuta optužnica u slučaju "Brodska rafinerija"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv Ilije Drpe, bivšeg direktora Rafinerije nafte Brod i Milana Bogićevića, bivšeg ministra privrede, energetike i razvoja u Vladi RS-a zbog krivičnih djela zaključenje štetnog ugovora i nesavjestan rad u službi.

Optužnica Drpu tereti da je kao zastupnik Rafinerije nafte a.d Brod, u svojstvu direktora ovog preduzeća, 5.decembra 2003. u Londonu, s osobom ovlaštenom za zastupanje multinacionalne kompanije “Vitol S.A” Ženeva, Švajcarska, zaključio ugovor o uslužnoj preradi nafte, prihvatajući uvjete ugovora za koje je unaprijed znao da su štetni po preduzeće i da ih ono ne može ispoštovati.

Bogićeviću se stavlja na teret da je u svojstvu ministra privrede energetike i razvoja u Vladi Republike Srpske, kako navodi Specijalno tužilaštvo RS-a, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, dozvolio da se u spomenutom ugovoru, ugovori, a potom i odobri izdavanje garancije od resornog ministarstva, a uime Vlade RS-a, za uredno izvršenje spomenutog ugovora bez saglasnosti Vlade RS-a, iako je znao da zaključenjem ovog ugovora i davanjem takve garancije zbog objektivnih nemogućnosti ispunjenja ugovora može za Republiku Srpsku i Rafineriju nafte nastupiti veća imovinska šteta.

Zbog neizvršenja ugovornih obaveza, a pozivajući se na izdatu garanciju, kompanija “Vitol “ 28.jula 2006. pokrenula je sudski spor protiv Rafinerije nafte“ i Republike Srpske u nadležnom sudu u Londonu radi nastale štete i gubitka više od 115 miliona dolara, nakon čega je, tokom pregovora između strana u sporu i postignute nagodbe, Ministarstvo finansija RS-a uime tuženih isplatilo na račun “Vitola” 27.397.536 dolara.