{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica u slučaju "Brodska rafinerija"

F
9.12.2009. u 15:22
0
0
Podignuta optužnica u slučaju "Brodska rafinerija"
0
Podignuta optužnica u slučaju "Brodska rafinerija"
Foto: Reuters
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv Ilije Drpe, bivšeg direktora Rafinerije nafte Brod i Milana Bogićevića, bivšeg ministra privrede, energetike i razvoja u Vladi RS-a zbog krivičnih djela zaključenje štetnog ugovora i nesavjestan rad u službi.
Optužnica Drpu tereti da je kao zastupnik Rafinerije nafte a.d Brod, u svojstvu direktora ovog preduzeća, 5.decembra 2003. u Londonu, s osobom ovlaštenom za zastupanje multinacionalne kompanije “Vitol S.A” Ženeva, Švajcarska, zaključio ugovor o uslužnoj preradi nafte, prihvatajući uvjete ugovora za koje je unaprijed znao da su štetni po preduzeće i da ih ono ne može ispoštovati.

Bogićeviću se stavlja na teret da je u svojstvu ministra privrede energetike i razvoja u Vladi Republike Srpske, kako navodi Specijalno tužilaštvo RS-a, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, dozvolio da se u spomenutom ugovoru, ugovori, a potom i odobri izdavanje garancije od resornog ministarstva, a uime Vlade RS-a, za uredno izvršenje spomenutog ugovora bez saglasnosti Vlade RS-a, iako je znao da zaključenjem ovog ugovora i davanjem takve garancije zbog objektivnih nemogućnosti ispunjenja ugovora može za Republiku Srpsku i Rafineriju nafte nastupiti veća imovinska šteta.

Zbog neizvršenja ugovornih obaveza, a pozivajući se na izdatu garanciju, kompanija “Vitol “ 28.jula 2006. pokrenula je sudski spor protiv Rafinerije nafte“ i Republike Srpske u nadležnom sudu u Londonu radi nastale štete i gubitka više od 115 miliona dolara, nakon čega je, tokom pregovora između strana u sporu i postignute nagodbe, Ministarstvo finansija RS-a uime tuženih isplatilo na račun “Vitola” 27.397.536 dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: