Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica u predmetu "Korićanske stijene"

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Saše Zečevića zvanog Sale i Zeka, rođen 1970. u Prijedoru, državljanin BiH, te Radoslava Kneževića zvanog Rade i Rašo, rođen 1970. u Prijedoru, državljanin BiH, koji se terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Optuženi Zečević i Knežević se terete da su u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općine Prijedor, u svojstvu policajaca pripadnika Interventnog voda CJB Prijedor 21. augusta 1992. godine sudjelovali u strijeljanju više od 200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Korićanske stijene na planini Vlašić, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su Zečević i Knežević spomenute civile prethodno izdvojili iz konvoja kojim su prevoženi bošnjački i hrvatski civili iz prijedorskih logora i šire regije Prijedora prema teritoriji pod kontrolom Armije RBiH u Travniku. Nadalje, optužnica ih tereti da su, pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, sudjelovali u strijeljanju zarobljenika postrojenih duž litice na Korićanskim stijenama. Nakon strijeljanja, pripadnici Interventnog voda bacali su bombe u provaliju i na taj način lišavali života civile koji su preživjeli strijeljanje.

Na lokalitetu Korićanske stijene ubijeno je više od 200 civila i još se traga za posmrtnim ostacima žrtava.

Optuženi Saša Zečević lišen je slobode i nalazi se u pritvoru od 3. jula ove godine. Do tada je radio kao policajac u CJB Banja Luka u Stanici policije za bezbjednost saobraćaja Prijedor.

Optuženi Radoslav Knežević nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u zatvoru "Tunjice“ u Banjoj Luci, gdje izdržava zatvorsku kaznu zbog počinjenog krivičnog djela ratnog zločina ubistva bošnjačke porodice Rizvanović u Prijedoru 1994. godine. Optuženi Knežević također je radio kao aktivni policajac do 2003. godine, kada ga je misija IPTF-a decertificirala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.