|

Podignuta optužnica protiv Živka Budimira i još pet osoba

Podignuta optužnica protiv Živka Budimira i još pet osoba
16
Piše: E. F.
15.1.2015. u 11:49
69
komentara
16

dijeljenja
Podignuta optužnica protiv Živka Budimira i još pet osoba
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je danas optužnicu protiv Živka Budimira i još pet osoba, a zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, ali i krivična djela primanja odnosno davanja dara ili drugih oblika koristi te protivzakonito posredovanje.
Osim protiv predsjednika Federacije BiH, optužnica je podignuta i protiv Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Armina Kulovca i Željka Asića.

Dokazivanje krivnjeKako saznajemo u Tužilaštvu KS, optužnicom, koja je proslijeđena na potvrđivanje Općinskom sudu u Sarajevu, predviđeno je saslušanje 58 svjedoka u ovom slučaju, tri vještaka kao i prezentiranje oko 400 materijalnih dokaza putem kojih će se dokazati krivnja optuženih.

U ovom slučaju se radi o predmetu koji je prvobitno vodilo Tužilaštvo BiH, nakon čega je on prebačen na kantonalni nivo a pošto se Sud BiH proglasio nenadležnim u ovom predmetu. Tada je Sud BiH ocijenio da iz optužnice ne proizlazi da su krivičnim djelima za koja se optuženi terete nastupile štetne posljedice po BiH, odnosno njen međunarodni ugled i pravni poredak.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je u novembru 2013. godine podiglo optužnicu krajem novembra protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, federalnog ministra pravde Zorana Mikulića, federalnog poslanika Željka Asića, Budimirovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federacije BiH Hidajeta Halilovića, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Sauda Kulosmana, te Armina Kulovca, kojeg se tereti da je tražio vezu da bi njegov brat Admir Kulovac, osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bio pomilovan.

U današnjoj optužnici se ne spominje federalni ministar pravde Zoran Mikulić.

Pomilovanja, odjeća, predmeti za ličnu upotrebuInače, Budimir se tereti da je djelujući sa drugim optuženima predsjednika Federacije BiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Kako je navedeno u optužnici, među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu, u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana.

Navedena optužnica ne odnosi se samo na pomilovanja. Također, Živko Budimir se tereti i za zloupotrebe položaja ili ovlasti, nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima.

Osim Budimira, optužen je i federalni zastupnik Željko Asić, za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju.
Prijavi grešku


Komentari (69)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...