{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Zilhe Ferhatbegović za utaju poreza

F
5.9.2012. u 10:12
0
4
Podignuta optužnica protiv Zilhe Ferhatbegović za utaju poreza
0
Podignuta optužnica protiv Zilhe Ferhatbegović za utaju poreza
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zilhe Ferhatbegović (1948.), koja se tereti za krivično djelo porezne utaje iz člana 210. Krivičnog zakona BiH.
Optužena Ferhatbegović se tereti da je kao odgovorna osoba u svojstvu direktora u preduzeću "Buscherhoff-Plastikal" d.o.o. Kalesija, od 7. februara do 12. aprila 2005. godine u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda za robu nabavljenu od raznih dobavljača ukupne vrijednosti 127.810,56 KM, koju je prodala njoj poznatim kupcima za gotov novac, nije obračunala i prijavila promet niti je na isti platila porez u iznosu od 12.781,05 KM.

Kako se navodi u optužnici, Ferhatbegović je, da bi ovo prikrila, sačinila 47 fiktivnih računa-otpremnica prema pravnom licu "Simex" d.o.o. Brčko, koje je 6. decembra 2006. godine brisano iz sudskog registra Osnovnog suda Brčko distrikta BiH jer je utvrđeno da je upis u sudski registar izvršen na osnovu krivotvorenih ličnih dokumenata i koje kao takvo nije imalo stvarno sjedište niti je vodilo knjigovodstvo, niti je moglo učestvovati u pravnom prometu.

Optužena je na ovaj način izbjegla platiti porez na promet proizvoda u ukupnom iznosu od 12.781,05 KM, za koji je oštetila budžet Bosne i Hercegovine.

Optužena Zilha Ferhatbegović se tereti da je izbjegla plaćanje davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 10.000 KM, čime je počinila krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćilo je državno tužilaštvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: