|

Podignuta optužnica protiv Željka Novakovića zbog ratnih zločina u Bosanskom Novom

Podignuta optužnica protiv Željka Novakovića zbog ratnih zločina u Bosanskom Novom
9
Klix.ba
24.5.2019. u 13:34
5
komentara
9

dijeljenja
Podignuta optužnica protiv Željka Novakovića zbog ratnih zločina u Bosanskom Novom Foto: I.Š./Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Željka Novakovića (1973.) za ratni zločin počinjen u mjestima Alići i Ekići, gdje je 22.06.1992. godine ubijeno 27 civila bošnjačke nacionalnosti.
Novaković, dražavljanin BiH i Srbije, tereti se da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS, policije, teritorijalne odbrane, naoružanih grupa i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području općine Bosanski Novi, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je zajedno sa drugim osobama, lično i direktno učestvovao u ubistvima, mučenju i progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz mjesta Ekići i Alići.

Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, optuženi je lično i direktno, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u ubistvu 27 civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih porodica, te tukli, mučili i zlostavljali u prisustvu njihove djece i žena.

Prema prikupljenim dokazima, žrtve su prisilno dovedene na mjesto egzekucije, bile su primorane da sami kopaju grobnicu u koju će biti bačeni, te su nakon toga ubijene pucanjem iz vatrenog oružja i zakopane u grobnicu.

Tijela manjeg broja žrtava, nakon rata su pronađena, ekshumirana i identificirana, dok se za posmrtnim ostacima većeg broja žrtava još uvijek traga.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...