|

Podignuta optužnica protiv Zahida Popaje

Podignuta optužnica protiv Zahida Popaje
0
F
FENA
5.1.2011. u 15:45
1
komentara
0

dijeljenja
Podignuta optužnica protiv Zahida Popaje
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Zahida Popaje, osumnjičenog za carinsku prijevaru.
Zahid Popaja, rođen 10. oktobra 1952. u općini Jajce, nastanjen u Travniku, državljanin BiH, optužen je da je u namjeri da izbjegne plaćanje carine i carinskih dadžbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe, podnio carinskom organu dokument koji je lažan.

Kako se u optužnici navodi, Popaja je 8. maja 2007. godine u namjeri preuzimanja pošiljke tableta pristigle iz Indije u prostorijama Carinskog skladišta na Međunarodnom aerodromu "Sarajevo" carinskom službeniku dao dva lažna ljekarska recepta.

Pošiljka koju je optuženi namjeravao preuzeti nije glasila na njegovo ime, bila je upakovana u kartonski paket težine 5 kilograma i sadržavala je dvije vrste tableta, i to 8.807 komada žutih tableta tadalafil-cialis 20 mg fakturne vrijednosti 120.875,80 KM i 8.386 komada plavih tableta sildenafil-viagra 100 mg fakturne vrijednosti 142.709,06 KM.

Carinski službenik nije prihvatio ljekarske recepte koje mu je optuženi dao da bi preuzeo pošiljku tableta, a kasnije provedenim vještačenjem utvrđeno je da su pomenuti ljekarski recepti krivotvoreni.

Fakturna vrijednost zaplijenjenih lijekova je oko 263.000 KM, a njihova maloprodajna vrijednost iznosi oko pola miliona KM.

Popaja je optužen da je carinskog službenika doveo u zabludu davanjem lažnih ljekarskih recepata, u namjeri da izbjegne plaćanje carine i carinskih dadžbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe, a čija obaveza prelazi iznos od 20.000 KM, čime je počinio krivično djelo carinske prijevare iz člana 216. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...