|

Podignuta optužnica protiv Vuka Ratkovića zbog ratnog zločina na području Višegrada

Podignuta optužnica protiv Vuka Ratkovića zbog ratnog zločina na području Višegrada
8
Klix.ba
18.8.2017. u 13:44
20
komentara
8

dijeljenja
Podignuta optužnica protiv Vuka Ratkovića zbog ratnog zločina na području Višegrada Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Vuka Ratkovića, rođenog 1950. godine u Novoj Gajdobri, Republika Srbija, nastanjenog u Višegradu, državljanina BiH i Republike Srbije.
Optuženi se tereti da je za vrijeme rata između Vojske Republike Srpske i Armije Republike Bosne i Hercegovine na području općine Višegrad, u periodu od mjeseca juna 1992. godine do kraja prve polovine mjeseca januara 1993. godine, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi je u svojstvu vojnika Višegradske brigade VRS, pri vojnoj pošti (VP) 7158 Višegrad, na području općine Višegrad, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

On se tereti da je u više navrata mučio, zlostavljao i premlaćivao žrtvu, nad kojom je počinio silovanje i seksualno zlostavljanje, nanijevši žrtvi teške fizičke i psihičke povrede te trajne posljedice zlostavljanja koje i danas osjeća.

Zbog svega navedenog, optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...