BiH
0

Podignuta optužnica protiv Vlatka Maksimovića zbog krijumčarenja stoke

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Vlatka Maksimovića zvanog Balčak, rođenog 11.07.1978. godine u mjestu Žlijebac, općina Bratunac, nastanjenog u Bratuncu, državljanina BiH, ranije osuđivanog, saopćeno je iz Tužilaštva.

Optužnica tereti Maksimovića da je u razdoblju od konca februara 2013. do početka marta 2013. godine, zajedno s drugim osobama, iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, u mjestu Šljunkara, općina Bratunac, izbjegavajući mjere carinske kontrole, u više navrata prebacivao stoku čiji uvoz zahtijeva posebno odobrenje. Potom su u Bosni i Hercegovini on i druge osobe prodavali stoku.

Na ovaj način je počinjeno krijumčarenje te prouzrokovana opasnost po zdravlje građana BiH jer krijumčarena stoka nije imala zakonom propisanu veterinarsku dokumentaciju.

U dva navrata Vlatko Maksimović je s drugim osobama sudjelovao u prevoženju većeg broja ovaca i jagnjadi čamcem preko rijeke Drine u mjestu Šljunkara, s teritorije Republike Srbije u BiH, nakon čega je stoka smještana u stajske objekte u BiH a potom prodavana na području Sarajeva.