Nalazi se u pritvoru
1

Podignuta optužnica protiv Vildana Ključe zbog sumnje da je više od decenije bio član ISIL-a

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu zbog organizovanja terorističke grupe i sudjelovanja na ratištima u Siriji i Iraku.

Optuženi Vildan Ključo rođen 1986. u Mostaru, se tereti da je od 2012. godine boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice "Ahmed Asafa“ na teritoriji koju je kontrolisao ISIL, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi se tereti da je dana 28.08.2012. godine, otputovao redovnim letom Sarajevo - Istanbul u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio u okviru terorističke organizacije vojnoj jedinici "Ahmed Asafa“ koja je postala sastavni dio terorističke organizacije ISIL-a na području Sirije i Iraka,, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima na tom području.

U optužnici se  navodi da je optuženi kao pripadnik u vojnim jedinicama sudjelovao u ratnim dejstvima kao pripadnik terorističke organizacije sve do 2023. godine, odnosno do prelaska na teritoriju Republike Turske i povratka u BiH, čime je ovaj optuženi proveo više od decenije na području Sirije i Iraka te je jedan od optuženih iz BiH, sa najdužim boravkom na tom području.

Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripadnik terorističke organizacije, čime je počinio krivično djelo-organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka, te prilaganjem materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. Ključo se trenutno nalazi u pritvoru.