{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv trojke koja se tereti za krijumčarenje ljudi

F
27.9.2010. u 14:47
1
0
Podignuta optužnica protiv trojke koja se tereti za krijumčarenje ljudi
1
Podignuta optužnica protiv trojke koja se tereti za krijumčarenje ljudi
Foto: Arhiv
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dejana Tulekovića Deke, rođenog 1981. u Sisku, u Republici Hrvatskoj, a nastanjenog u Kozarskoj Dubici, državljanina BiH i Hrvatske, Emira Hadžipašića Habana, rođenog 1979. u Bosanskoj Krupi, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, i Mile Majstorovića, rođenog 1975. u Bosanskoj Dubici, nastanjenog u Kozarskoj Dubici, s prijavljenim boravištem u Hrvatskoj Dubici u Hrvatskoj, državljanina BiH i Hrvatske.
Svi optuženi se nalaze u pritvoru po rješenju Suda BiH.

U optužnici se navodi da su Tuleković, Hadžipašić i Majstorović, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, s njima poznatim drugim osobama od 19. aprila do 3. juna 2010. godine, u namjeri pribavljanja imovinske koristi, organizovano prebacivali državljane Albanije u druge države u kojima nemaju odobren boravak ili prijavljeno prebivalište i u kojima oni ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete za ulazak i boravak.

Kako se u optužnici navodi, optuženi su se, međusobnim i povezivanjem s drugim osobama, dogovarali da će albanskim migrantima za ugovoreni novčani iznos od 2.200 eura po osobi organizovati prebacivanje u druge države, pa su u navedenom periodu organizovali prebacivanje koristeći različita prijevozna sredstva više migranata iz Albanije u više navrata, najmanje šest puta.

Migranti su državnu granicu BiH prelazili na mjestima koja nisu predviđena za prelazak državne granice, odnosno gdje je zabranjen prelazak državne granice, a onda su ih optuženi predavali neidentifikovanoj osobi u blizini Zagreba, koja je također pripadnik grupe za organizirani kriminal, zbog prebacivanja migranata u druge zemlje s unaprijed utvrđenim i dogovorenim ulogama u krijumčarskom lancu.

Kako se dalje navodi, za svakog ilegalnog migranta optuženi su naplatilil određen iznos novca, koje su međusobno podijelili i ostvarili finansijsku korist.

Optuženi se terete da su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, koja je organizirana radi prevođenja migranata preko državne granice Bosne i Hercegovine, iz koristoljublja učestvovali u prevođenju ovih osoba u više navrata preko državne granice BiH u druge države, čime su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZBiH, u vezi s krivičnim djelom krijumčarenja osoba iz člana 189. stav 1. KZBiH, a sve u u vezi sa članom 54. KZ BiH.

Optužnica u ovom predmetu proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: