BiH
1

Podignuta optužnica protiv trojke koja se tereti za krijumčarenje ljudi

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dejana Tulekovića Deke, rođenog 1981. u Sisku, u Republici Hrvatskoj, a nastanjenog u Kozarskoj Dubici, državljanina BiH i Hrvatske, Emira Hadžipašića Habana, rođenog 1979. u Bosanskoj Krupi, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, i Mile Majstorovića, rođenog 1975. u Bosanskoj Dubici, nastanjenog u Kozarskoj Dubici, s prijavljenim boravištem u Hrvatskoj Dubici u Hrvatskoj, državljanina BiH i Hrvatske.

Svi optuženi se nalaze u pritvoru po rješenju Suda BiH.

U optužnici se navodi da su Tuleković, Hadžipašić i Majstorović, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, s njima poznatim drugim osobama od 19. aprila do 3. juna 2010. godine, u namjeri pribavljanja imovinske koristi, organizovano prebacivali državljane Albanije u druge države u kojima nemaju odobren boravak ili prijavljeno prebivalište i u kojima oni ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete za ulazak i boravak.

Kako se u optužnici navodi, optuženi su se, međusobnim i povezivanjem s drugim osobama, dogovarali da će albanskim migrantima za ugovoreni novčani iznos od 2.200 eura po osobi organizovati prebacivanje u druge države, pa su u navedenom periodu organizovali prebacivanje koristeći različita prijevozna sredstva više migranata iz Albanije u više navrata, najmanje šest puta.

Migranti su državnu granicu BiH prelazili na mjestima koja nisu predviđena za prelazak državne granice, odnosno gdje je zabranjen prelazak državne granice, a onda su ih optuženi predavali neidentifikovanoj osobi u blizini Zagreba, koja je također pripadnik grupe za organizirani kriminal, zbog prebacivanja migranata u druge zemlje s unaprijed utvrđenim i dogovorenim ulogama u krijumčarskom lancu.

Kako se dalje navodi, za svakog ilegalnog migranta optuženi su naplatilil određen iznos novca, koje su međusobno podijelili i ostvarili finansijsku korist.

Optuženi se terete da su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, koja je organizirana radi prevođenja migranata preko državne granice Bosne i Hercegovine, iz koristoljublja učestvovali u prevođenju ovih osoba u više navrata preko državne granice BiH u druge države, čime su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZBiH, u vezi s krivičnim djelom krijumčarenja osoba iz člana 189. stav 1. KZBiH, a sve u u vezi sa članom 54. KZ BiH.

Optužnica u ovom predmetu proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz državnog tužilaštva.