{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv trojice za zločine u Krajini

F
16.4.2009. u 17:45
0
3
Podignuta optužnica protiv trojice za zločine u Krajini
0
Podignuta optužnica protiv trojice za zločine u Krajini
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mehure Selimović (1962.), Adila Ružnića (1967.) i Emira Mustafića (1961.), koji se terete za krivična djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mehure Selimovića, rođenog 4. 4.1962. u Vrsti, općina Bihać, Adila Ružnića, rođenog 2. 8. 1967. u Bihaću i Emira Mustafića, rođenog 22. 7. 1961. u Bihaću, svi državljani BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od 1994. do 1996. godine počinili krivična djela ratnog zločina nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti u više objekata za zatočenje na području Bihaća, Cazina i Bosanskog Petrovca.

Mehura Selimović je obnašao dužnost referenta za kontraobavještajne poslove, referenta operativca i zamjenika načelnika odsjeka Odjeljenja službe vojne sigurnosti komande V korpusa Armije RBiH.

Adil Ružnić je obnašao dužnost pomoćnika komandanta za poslove sigurnosti i referenta operativca odsjeka Odjeljenja službe vojne sigurnosti komande V korpusa Armije RBiH, a Emir Mustafić je obnašao dužnost vojnog policajca 5. korpusa Armije RBiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su u periodu od sredine februara 1994. do početka februara 1996.godine kršili pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, u vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između 5. korpusa Armije RBiH i Vojske RS, postupajući suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata, Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima, te odredbama Dopunskog Protokola uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Optuženi se terete da su, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, nečovječno postupali, namjerno nanosili snažni tjelesni i duševni bol ili patnju (mučenje) prema ratnim zarobljenicima, nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i protivzakonito zatvarali civile, te nanosili velike patnje i povrede tjelesnog integriteta i zdravlja civila, i prisiljavali ratne zarobljenike na službu u neprijateljskim oružanim snagama.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ BiH, i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: