Tužilaštvo BiH
23

Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog ratnih zločina u Hrasnici

B. R.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv tri osobe koje se terete da su 1992. i 1993. godine u Hrasnici, kod Sarajeva, počinile ratne zločine na civilima srpske nacionalnosti.

Iz Tužilaštva su saopćili da su optužnice podignute protiv Senada Gadže, rođenog 1964. u Gacku, Zaima Laličića, rođenog 1959. u Savinom Selu (Srbija) i Sulje Hebiba, rođenog 1968. u Gacku.

Optuženi se terete da su, kako je navedeno, u svojstvu stražara pripadnika 1. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) u prostorima za zatočenje na području Hrasnice postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Optuženi su da su počinili, kako je naglašeno, nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, mučenja na ponižavajuće načine, tjelesna sakaćenja i druge teške oblike zlostavljanja nad žrtvama civilima srpske nacionalnosti s područja naselja Hrasnica, Butmir i Sokolović Kolonija.

Navedeni zločini su za posljedicu imali, kako je saopćeno, smrt šest ljudi, koja je nastupila kao posljedica teških premlaćivanja i zlostavljanja, kao i trajne tjelesne i duševne povrede većeg broja žrtava.

Optuženi se terete za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 50 svjedoka i prilaganjem više od 200 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.