{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Tomislava Kovača za genocid u Srebrenici

29.12.2017. u 10:18
31
60
Podignuta optužnica protiv Tomislava Kovača za genocid u Srebrenici
31
Podignuta optužnica protiv Tomislava Kovača za genocid u Srebrenici
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Tomislava Kovača Tome, rođenog 1959. godine u Sarajevu, državljanina Bosne i Hercegovine i Srbije.
"Optuženi se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i MUP-a RS, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Zaštićene zona UN-a Srebrenica i Žepa, u okviru kojih su izvršene operacije prisilnog preseljenja cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti i hvatanja, zatvaranja i pogubljenja po prijekom postupku gotovo svih muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, njih oko 8000, te aktivnosti skrivanja dokaza iskopavanjem i premještanjem posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica, optuženi Kovač, kao zapovjednik Štaba policijskih snaga i zamjenik ministra i ministar MUP-a RS, komandovao i držao pod nadzorom sve policijske snage koje su sudjelovale u počinjenju kaznenih djela opisanih u 13 točaka optužnice, čineći tako značajan doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja Udruženog zločinačkog pothvata", stoji u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom optuženog Kovača, sudjelovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom prisilnom zatočenju, transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija, uključujući objekat ZZ Kravica, Cerska, Dom kulture u Pilici, Ekonomiju Branjevo, lokacije u Sandićima, Konjević polju, te drugim lokacijama na kojima su vršena zarobljavanja i masovna i pojedinačna strijeljanja zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

"Optuženi Kovač Tomislav se tereti da je počinio kazneno djelo Genocid iz članka 171. točka a) i b) Kaznenog zakona BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 29. KZ BiH", navodi se iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: