Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Tome Jurinovića

FENA
Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Tome Jurinovića (1963) koji se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Tužilac iz Regionalnog tima I Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Tome Jurinovića, rođenog 30. marta 1963. godine u mjestu Duratovci, opština Kotor Varoš, nastanjen u Republici Hrvatskoj, državljanin BiH i Hrvatske.

Optuženi Jurinović tereti se da je tokom rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba, postupio suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Tomo Jurinović tereti se da je 31. jula 1992. godine, zajedno s Markom Škrobićem i još trojicom naoružanih pripadnika HVO-a, došao pred kuću G.B., civila srpske nacionalnosti, koja se nalazila u mjestu Novo Selo, opština Kotor Varoš, te iz kuće istjerao G.B., njegovu suprugu i tri maloljetne kćerke, a potom iz druge kuće koja se nalazila u istom dvorištu izveo G.S., oca G.B., i nakon toga ih zajedno sa drugim vojnicima poveo u pravcu sela Ravne.

Kako se u optužnici navodi, optuženi je učestvovao u prijetnjama i zastrašivanju civila, dok je u isto vrijeme nekoliko metara dalje Marko Škrobić, vodeći ostale članove porodice, pucnjem iz pištolja lišio života G.S., civila srpske nacionalnosti.

Nakon toga civili su odvedeni u mjesto Ravne, gdje su protivpravno zatvoreni u zgradi škole, a civil G.B., podvrgnut zastrašivanju i ispitivanju.

Optuženi se tereti da je kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme oružanog sukoba na području opštine Kotor-Varoš, napao civilne osobe, a taj napad je za posljedicu imao smrt jedne osobe, te primjenjivao mjere zastrašivanja i protivzakonito zatvarao civilne osobe, čime je počinio krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka a) i e), u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz državnog tužilaštva.