Nebojša Pejović
307

Podignuta optužnica protiv sudije iz Banje Luke čiji smo audiosnimak dogovaranja mita objavili

N. V.
Sudija Nebojša Pejović
Sudija Nebojša Pejović
Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nebojše Pejovića, sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci, zbog krivičnih djela povrede zakona od sudije ili javnog tužioca i trgovine utjecajem.
Klix.ba je u aprilu objavio audiosnimak na kojem se čuje da ovaj sudija dogovara zaštitu pravnoj osobi u zamjenu za novac, a upravo taj snimak je vodio do njegovog hapšenja.

U optužnici se sudija Nebojša Pejović tereti da je od oštećenog S. H. zatražio, a 21. aprila ove godine i primio novčani iznos od 1.000 eura kako bi, koristeći svoj utjecaj, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjoj Luci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev za upis u sudski registar.

Osim tog djela o kojem smo pisali, a čiji jedan dio dokaza smo objavili, ovaj sudija se tereti i za druga krivična djela. Naime, sumnja se da je 31. decembra 2019. godine, kao sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci, u izvršnom postupku pred tim sudom, na ročištu radi prodaje nekretnina koje su bile predmet izvršenja, od kojih su četiri stana u Banjoj Luci i jedan poslovni prostor te vikend-kuća s dvorištem u banjalučkom naselju Ivanjska, a u namjeri da ponuđaču advokatu S. V. pribavi imovinsku korist na štetu tražioca izvršenja i izvršenika, spriječio ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju s obrazloženjem da nisu uplatili osiguranje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su svi uplatili maksimalan iznos osiguranja od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.

"Nakon otvaranja javnog nadmetanja osumnjičeni je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM, odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postupku, ne dozvoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača te utvrdio da samo ponuđač advokat S. V. ispunjava uslove za učešće na nadmetanju i nakon što je on prihvatio punuđeni ukupni iznos za sve navedene nekretnine, osumnjičeni je donio nezakonitu odluku - zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za 283.400 KM, odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti, utječući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju predmetnih nekretnina", navodi se u optužnici.

Optužnicom je predloženo da se osumnjičenom, između ostalog, izrekne mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.