BiH
0

Podignuta optužnica protiv Stipe Žulja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Posebni odjel za ratne zločine Suda BiH podigao je optužnicu kojom se Stipo Žulj (1972.) tereti za krivično djelo protupravnog ubijanja i ranjavanja neprijatelja.

Žulj je za vrijeme rata u BiH, u periodu oružanog sukoba između Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane s jedne strane i oružanih snaga Srpske Republike s druge strane, bio pripadnik specijalne policije MUP-a HZHB u Policijskoj upravi Livno.

Tereti se da je 3. novembra 1994. godine, sudjelujući u akciji snaga HVO-a na Kupresu, kao pripadnik jedinice Specijalne policije MUP-a HZHB u Policijskoj upravi Livno, kod svoje porodične kuće u naselju Olovo u općini Kupres, ubio pripadnika neprijateljskih snaga Peru Periza, koji se već bio bezuvjetno predao.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, na ovaj način je postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti žrtava međunarodnog oružanog sukoba.

Optuženi se tereti da je, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata ili oružanog sukoba, ubio neprijatelja koji je odložio oružje ili se bezuvjetno predao, odnosno nije imao sredstava za odbranu, čime je počinio krivično djelo protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.