{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Šinasija, Ererena, Kurtovića i Ercana

F
27.11.2007. u 12:10
0
0
Podignuta optužnica protiv Šinasija, Ererena, Kurtovića i Ercana
0
Podignuta optužnica protiv Šinasija, Ererena, Kurtovića i Ercana
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Firata Šinasija zvani Tefik, rođen 1964., državljanin R Turske; Savasa Ererena, rođen 1974., državljanin BiH i R Turske; Muhedina Kurtovića zv. Dinko i Muha, rođen 1967., državljanin BiH, te Sozena Ercana, rođen 1977., državljanin R Turske.
Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom krijumčarenja osoba.

Prema saopćenju iz Tužiteljstva BiH, terete se da su od 2003. pa do 2007. kao članovi organizirane kriminalne grupe na teritoriji BiH povezujući se s drugim organiziranim kriminalnim grupama u zemljama regiona vršili krivična djela omogućavanjem nedozvoljenog prelaska državne granice i krijumčarenjem osoba, državljana Republike Turske, da bi dalje prebacivali ilegalne imigrante prema zemljama zapadne Evrope, a u svrhu stjecanja materijalne koristi.

Optuženi se, između ostalog, terete da su za dolazak i dovođenje ilegalnih imigranata u BiH iz Turske organizirali i dogovarali navodne posjete po pozivnim pismima građana BiH, turističke posjete, posjete sajmovima itd. radi omogućavanja ulaska stranaca, uglavnom turskih, ali i drugih državljana u BiH, sve s namjerom njihovog daljnjeg ilegalnog prebacivanja prema zemljama zapadne Evrope, uglavnom Italiji i Francuskoj.

U optužnici se među ostalim navodi da su nakon ulaska ilegalnih imigranata u BiH optuženi dalje davali upute za vršenje prihvata stranih državljana na teritoriji BiH, a zatim davali upute za vršenje prijevoza, smještaja i transporta u susjedne zemlje.

Tokom istrage u ovom predmetu ostvarivana je suradnja s agencijama za provođenje zakona u zemljama regiona.

Optužnicu je 23. novembra potvrdio Sud BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: