BiH
0

Podignuta optužnica protiv Šinasija, Ererena, Kurtovića i Ercana

FENA
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Firata Šinasija zvani Tefik, rođen 1964., državljanin R Turske; Savasa Ererena, rođen 1974., državljanin BiH i R Turske; Muhedina Kurtovića zv. Dinko i Muha, rođen 1967., državljanin BiH, te Sozena Ercana, rođen 1977., državljanin R Turske.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom krijumčarenja osoba.

Prema saopćenju iz Tužiteljstva BiH, terete se da su od 2003. pa do 2007. kao članovi organizirane kriminalne grupe na teritoriji BiH povezujući se s drugim organiziranim kriminalnim grupama u zemljama regiona vršili krivična djela omogućavanjem nedozvoljenog prelaska državne granice i krijumčarenjem osoba, državljana Republike Turske, da bi dalje prebacivali ilegalne imigrante prema zemljama zapadne Evrope, a u svrhu stjecanja materijalne koristi.

Optuženi se, između ostalog, terete da su za dolazak i dovođenje ilegalnih imigranata u BiH iz Turske organizirali i dogovarali navodne posjete po pozivnim pismima građana BiH, turističke posjete, posjete sajmovima itd. radi omogućavanja ulaska stranaca, uglavnom turskih, ali i drugih državljana u BiH, sve s namjerom njihovog daljnjeg ilegalnog prebacivanja prema zemljama zapadne Evrope, uglavnom Italiji i Francuskoj.

U optužnici se među ostalim navodi da su nakon ulaska ilegalnih imigranata u BiH optuženi dalje davali upute za vršenje prihvata stranih državljana na teritoriji BiH, a zatim davali upute za vršenje prijevoza, smještaja i transporta u susjedne zemlje.

Tokom istrage u ovom predmetu ostvarivana je suradnja s agencijama za provođenje zakona u zemljama regiona.

Optužnicu je 23. novembra potvrdio Sud BiH.