Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv šest osoba

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest osoba, koje se terete za organizirani kriminal i neovlašten promet drogama.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Zvonka Perića, rođenog 19.10.1978. iz Stoca; Vedrana Falaka, rođenog 12.8.1979. iz Čapljine; Željka Rebca, zvanog Želja, rođenog 22.3.1970. iz Čapljine; Mire Šutala, rođenog 10.9.1974. iz Stoca; Dragana Orbovića, rođenog 28.1.1970. iz Nikšića, Crna Gora, koji se nalazi u pritvoru i Stanka Savića, rođenog 27.3.1970. iz Banje Luke, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo organiziranog kriminala iz članka 250. KZBiH, u svezi s kaznenim djelom neovlaštenog prometa droga iz članka 195. KZBiH.

U optužnici se navodi da je optuženi Zvonko Perić organizirao skupinu ljudi radi nabavljanja, krijumčarenja i prodaje marihuane "skunk", iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i dalje u Republiku Hrvatsku, a ostali optuženi kao članovi zločinačke organizacije, sudjelovali u nabavci, krijumčarenju, transportu i prodaji droge.

U optužnici se navodi da su optuženi na navedeni način, u nekoliko navrata, izvršili krijumčarenje marihuane - "skunk", u ukupnoj količini od oko 108 kilograma, čija cijena na ilegalnom narkotržištu u zemljama zapadne Evrope iznosi više stotina hiljada eura.

Dvojica optuženih nalaze se u pritvoru, a četvorica su pod sudskim mjerama zabrane napuštanja boravišta i redovitog javljanja policiji.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.