|

Podignuta optužnica protiv Saše Baričanina, saučesnika Veselina Vlahovića

Podignuta optužnica protiv Saše Baričanina, saučesnika Veselina Vlahovića
0
S
Sarajevo-x.com
20.2.2011. u 10:57
7
komentara
0

dijeljenja
Podignuta optužnica protiv Saše Baričanina, saučesnika Veselina Vlahovića
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Saše Baričanina (1969) koji se tereti za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv državljanina BiH, Saše Baričanina, rođenog 19. marta 1969. godine u Sarajevu, nastanjenog na Palama.

Optuženi se tereti da je 13. jula 1992. godine, zajedno Veselinom Vlahovićem zvanim "Batko", došao u kuću porodice Balvanović, u sarajevskom naselju Grbavica, odakle su prislino odveli troje članova te porodice, te ih nakon toga na neutvrđenoj lokaciji lišili života.

Tijela troje članova porodice Balvanović kasnije su pronađena i ekshumirana, te je utvrđeno da su ubijeni hicima iz vatrenog oružja.

Također, on je optužen da je prisilno odveo jednu žensku osobu, koju je držao zatočenu u jednom stanu više dana, gdje je žrtvu više puta silovao, te omogućio jednoj osobi da izvrši silovanje, sve dok žrtva nije uspjela pobjeći, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Baričanin se tereti da je počinio ubistvo, silovanje upotrebom sile ili prijetnje izravnim napadom na život i tijelo, nečovječna postupanja u namjeri nanošenja teških fizičkih i psihičkih povreda, odvođenje u ropstvo i pljačku imovine, čime je počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optuženi se nalazi u pritvoru.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...