Zbog bijega iz zatvora
0

Podignuta optužnica protiv Radovana Stankovića

Klix.ba
Radovan Stanković
Radovan Stanković
Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Radovana Stankovića, rođenog 10. marta 1969. godine u Foči, koji se tereti za krivično djelo-bjekstvo lica lišenog slobode iz člana 374. KZ RS, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optužnicom Tužiteljstva BiH, optuženi Radovan Stanković, koji je presudom Suda BiH, za ratne zločine počinjene na području Foče pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, se tereti da je 25. maja 2007. godine, oko 13 sati, pobjegao sa izdržavanja zatvorske kazne u KPZ Foča.

U optužnici se navodi da je Stanković prilikom odvođenja na ljekarski pregled, ispred Medicinskog centra u Foči, pri izlasku iz specijalnog vozila, snažno odgurnuo stražara KPZ Foča, te nakon toga ušao u automobil parkiran u blizini, kojim se odvezao u nepoznatom pravcu.

Optuženi se tereti da je kao osoba lišena slobode na osnovu zakona, pobjegao upotrebom sile protiv druge osobe, čime je počinio krivično djelo-bjekstvo lica lišenog slobode. Radovan Stanković, nakon višegodišnjeg bjekstva, uhapšen je 21. januara ove godine u Foči, te je sproveden na daljnje izdržavanje zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.