{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Radeta Garića za zločin na području Vlasenice

F
FENA
15.8.2018. u 14:42
26
9
Podignuta optužnica protiv Radeta Garića za zločin na području Vlasenice
26
Podignuta optužnica protiv Radeta Garića za zločin na području Vlasenice
Foto: H. M./Klix.ba
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Radeta Garića Rade, rođenog 1963. godine u Vlasenici.
Optuženi Rade Garić, u 10 tačaka optužnice, tereti se za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice 1992. godine, kao i zločin na civilima bošnjačke nacionalnosti zarobljenim nakon pada Srebrenice u ljeto 1995. godine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice i okoline, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava SJB Vlasenica, a kasnije i svojstvu zapovjednika Izviđačko-diverzantnog voda odreda Drinjača, osobno i izravno sudjelovao u mučenjima, progonima, nezakonitom zatočenju, ubistvima, silovanju i seksualnom zlostavljanju i teškim zlostavljanjima više desetina zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo i malodobnih žrtava, tokom 1992. godine.

Također, optuženi se tereti i za sudjelovanje u ubistvu 23 osobe bošnjačke nacionalnosti nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, u ljeto 1995. godine.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: