{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Predraga Kujundžića

S
Sarajevo-x.com
28.12.2007. u 10:08
0
0
Podignuta optužnica protiv Predraga Kujundžića
0
Podignuta optužnica protiv Predraga Kujundžića
Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Kujundžić Predraga (1961.). Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BIH.
Tužilac iz tima br. 3 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Kujundžić Predraga, rođenog 30.01.1961. godine u Doboju.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od proljeća 1992.g., do jeseni 1993.g., u okviru širokog i sistematskog napada vojske i policije tzv. Srpske republike BiH, kao i paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opštine Doboj, znajući za takav napad, kao komandant jedinice zvane „Predini vukovi“, izvršio, podsticao, pomagao, te znao, a nije spriječio niti kaznio: ubistva, teška oduzimanja fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, prisiljavanje na seksualno ropstvo, silovanja, progon civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj i spolnoj osnovi te druga nečovječna djela učinjena u namjeri nanošenja velikih patnji, ozbiljnih fizičkih povreda i narušavanja zdravlja.

Optuženi Kujundžić Predrag se u 8 tačaka optužnice tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BIH.

Optuženi se nalazi u pritvoru.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: