BiH
0

Podignuta optužnica protiv pet osumnjičenih za organizovani kriminal u RS-u

FENA
Specijalno tužilaštvo RS
Specijalno tužilaštvo RS
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske (RS) podiglo je optužnicu protiv Milorada Gligorevića, Željka Đakovića, Bogdana Đukića, Davorina Maksimovića i Dragana Okolića zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga i krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Optužnica Gligorevića, Maksimovića, Đakovića, Đukića i Dražena Zoranovića (koji se nalazi u bjekstvu), tereti da su kao pripadnici zločinačkog udruženja, koje je djelovalo u toku 2014. i 2015. godine, na široj teritoriji Republike Srpske, na području općina Modriča, Šamac, Kostajnica, Prijedor, Gradiška, kontinuirano nabavljali, nudili na prodaju, držali, prenosili, posredovali u prodaji i kupovini i prodavali opojnu drogu marihuana, te neovlašćeno nabavljali, držali i prodavali vatreno oružje, municiju i eksplozivne materije.

Također, sumnja se i da je Okolić s umišljajem pomagao Gligoreviću u neovlašćenoj prodaji i nuđenju na prodaju supstanci koje su proglašene za opojne droge, saopćeno je danas iz Specijalnog tužilaštva RS-a.

Od ovih, kako se dodaje, pripadnika zločinačkog udruženja u prethodnom periodu oduzeto je oko 15 kilograma ekplozivnih materija, tri automatske puške, jedna poluautomatska puška, okviri za automatske puške, veća količina municije za automatsko oružje, tromblonske mine, ručna bomba, kumulativna raketa, detonatorske kapisle, električne detonatorske kapisle i oko četiri kilograma opojne droge marihuana.