Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Pavla Gajića (1971.)

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Pavla Gajića, zvanog Pajo, rođenog 23.08.1971. godine u Ključu, koji se tereti za kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, te oružanog sukoba između Armije RBiH i VRS, kao pripadnik 2. krajiškog korpusa VRS, na širem području bihaćkog ratišta, postupao protivno Pravilima medjunarodnog humanitarnog prava i odredbama Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

On se tereti da je 24.11.1994. godine, za vrijeme borbi pripadnika 2. krajiškog korpusa VRS sa pripadnicima 5.korupsa Armije RBiH, na području naselja Sokolac, u općini Bihać, nakon što su pripadnici VRS i MUP-a RS vršili pregled terena i objekata, te zarobili D.N. iz Velike Kladuše, pripadnika 5. korpusa ARBiH, te ga zatim doveli na prostor pored asfaltnog puta, gdje se, saznavši za zarobljavanja, okupio veći broj pripadnika VRS, prišao zarobljeniku, te mu sa bajonetom nanio smrtonosne povrede u predjelu vrata i na taj način ga lišio života, nakon čega je neko od okupljenih vojnika ispalio rafal u tijelo ubijenog.

Optuženi Gajić Pavle tereti se da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, kršeći Pravila međunarodnog humanitarnog prava, lišio života ratnog zarobljenika, čime je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. točka a) u svezi sa člankom 180. stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.