Bratunac 1992.
1

Podignuta optužnica protiv Novaka Stjepanovića za ratni zločin silovanja

FENA
Zgrada Suda i Tužilaštva BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zgrada Suda i Tužilaštva BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Novaka Stjepanovića Krke (1966.), bivšeg pripadnika VRS-a iz Srebrenice, nastanjenog u Ljuboviji (Srbija), koji se tereti za silovanje i seksualno zlostavljanje počinjeno na području Bratunca tokom 1992. godine.

Stjepanović, za kojim je na zahtjev Tužiteljstva BiH raspisana međunarodna potjernica, tereti se za postupanje protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je u junu 1992. godine, nakon što je oštećena žrtva, osoba mlađe dobi, bošnjačke nacionalnosti, prisilno odvedena iz objekata rudnika u mjestu Sase, gdje su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, te dovedena u Bratunac, prijetnjom po život i uz upotrebu sile oštećenu silovao i seksualno zlostavljao, što je na nju ostavilo izuzetno teške fizičke i psihičke posljedice.

Optužnica predstavlja nastavak aktivnosti na procesuiranju kaznenih djela, ratnih zločina silovanja i seksualnog nasilja u ratnim sukobima, za koja Tužiteljstvo vodi više istraga koje se odnose na sva područja u BiH.

S obzirom na to da je protiv optuženog Stjepanovića, na snazi još jedna optužnica Tužiteljstva BiH i da se nalazi u bijegu i prema dostupnim saznanjima nalazi na području Republike Srbije, za optuženim je na zahtjev Tužiteljstva BiH raspisana međunarodna potjernica i u narednom periodu poduzet će se aktivnosti radi njegovog lociranja i procesuiranja, saopćeno je iz državnog tužiteljstva.