Zločin kod Bosanske Krupe
142

Podignuta optužnica protiv Nermina Porića zbog ratnih zločina, očekuje se njegova ekstradicija

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Nermina Porića zbog ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika kod Bosanske Krupe. On se trenutno nalazi van granica Bosne i Hercegovine te se očekuje i njegova ekstradicija.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:  

  • Nermina Porića, rođenog 1969. godine u Bosanskoj Krupi, državljanin BiH i R Slovenije, stalno nastanjenog u Austriji.

Optuženi se tereti da je u svojstvu komandira Vojne policije Armije RBiH, za vrijeme rata u BiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.   U optužnici se navodi da je optuženi, u ljeto 1995. godine, prilikom napada i zarobljavanja najmanje 25 pripadnika VRS, na lokalitetima Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka u općini Bosanska Krupa, od kojih su četiri zarobljenika odmah ubijena a preostali odvedeni u zatočenje u objekte pritvora koje je kontrolisala Vojna policija 511. slavne brdske brigade ARBiH, nakon čega su navedeni zarobljenici ubijeni na tri lokacije, neki pucnjima iz vatrenog oružja, a dio teškim premlaćivanjem do smrti, kao komandir u Vojnoj policiji, lično učestvovao u odvođenju i strijeljanju dijela zarobljenika, a također kao komandir, znao da njemu podređeni pripadnici Vojne policije vrše nezakonita odvođenja i ubistva zarobljenika te nije ništa poduzeo da spriječi počinjenje zločina i kazni počinitelje.

Optuženi se tereti za krivično djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona BiH.

S obzirom da se optuženi nalazi na području Austrije, Tužilaštvo BiH u narednom periodu poduzeće zakonom predviđene aktivnosti za njegovo izručenje i suđenje u Bosni i Hercegovini.