|

Podignuta optužnica protiv Nenada Perovića za zločin protiv čovječnosti u Rogatici

Podignuta optužnica protiv Nenada Perovića za zločin protiv čovječnosti u Rogatici
0
Klix.ba
26.1.2018. u 14:54
13
komentara
0

dijeljenja
Podignuta optužnica protiv Nenada Perovića za zločin protiv čovječnosti u Rogatici Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nenada Perovića rođeng 1949. godine u mjestu Guždelji, općina Rogatica za zločin protiv čovječnosti na području ove općine.
Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od mjeseca maja 1992. godine pa do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Rogatica, kao pripadnik Vojske Republike Srpske – VP 7084 Rogatica, pomogao drugom vojniku u prisiljavanju civilne ženske osobe bošnjačke nacionalnosti, upotrebom sile ili prijetnje po život i tijelo žrtve da izvrši silovanje. Također je pokušao izvršiti silovanje druge civilne osobe bošnjačke nacionalnosti i nad istom osobom izvršio drugi oblik teškog seksualnog nasilja što je na obje žrtve ostavilo teške fizičke i psihičke posljedice, koje i danas osjećaju.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom g) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članovima 26. i 31., a sve u vezi sa članom 180. stavom 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...