Tužilaštvo BiH
1

Podignuta optužnica protiv Milene i Gavre Brkića zbog porezne utaje od 37.000 KM

B. R.
Tužilaštvo BiH: Milena i Gavro Brkić osumnjičeni za poreznu utaju (Foto: H. M./Klix.ba)
Tužilaštvo BiH: Milena i Gavro Brkić osumnjičeni za poreznu utaju (Foto: H. M./Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv Milene Brkić i Gavre Brkića te opće zadruge Dobro polje osumnjičenih za poreznu utaju od 37.000 KM.

Kako su saopćili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, terete se da su u svojstvu direktora i ovlaštene osobe navedenog preduzeća ostvarili u ime pravne osobe Dobro polje, opća zadruga sa p.o. Pelagićevo, oporezivi promet u iznosu od 219.705 KM koji su djelimično evidentirali u knjigovodstvene evidencije pravne, ali na koji nisu obračunali pripadajući iznos poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 37.349 KM, niti ga iskazali u PDV prijavama za mjesečne periode tijekom 2013. godine.

Optuženi se terete da su na navedeni način pričinili štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od 37.349 KM te u istom iznosu pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Pravna osoba Dobro polje, opća zadruga sa p.o. Pelagićevo, tereti se da je kao pravna osoba raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 37.349 KM koju su  u ime za račun i u korist pravne osobe ostvarili optuženi Milena i Gavro Brkić.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo porezne utaje ili prijevare. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Milena Brkić je rođena 1963. u Šidu, Srbija, a nastanjena je u Pelagićevu. Osnivačica je i direktorica zadruge Dobro polje, a državljanka je Srbije i Bosne i Hercegovine.

Gavro Brkić je rođen 1961. u Pelagićevu, a bio je ovlašten za zastupanje Dobrog polja. Državljanin je Bosne i Hercegovine, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.