BiH
0

Podignuta optužnica protiv Marka Škrobića

Sarajevo-x.com
Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Marka Škrobića (1971.). Optuženi se teretio da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz Člana 173. KZ BiH.

Tužilac iz regionalnog tima br.1. Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Škrobić Marka, rođenog 20.07.1971. godine u mjestu Duratovci, opština Kotor Varoš.

Optuženi se tereti da je u drugoj polovini 1992. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba, postupio protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Prema navodima optužnice, Škrobić Marko je 31.07.1992. godine u ranim jutarnjim satima, u mjestu Novo Selo, opština Kotor Varoš, kao pripadnik jedinice HVO Kotor Varoš, zajedno sa još četiri naoružane osobe, došao pred porodičnu kuću G.B., i nakon prethodnog lupanja na vrata, ušao u kuću. Potom je naredio G.B, njegovoj supruzi i maloljetnim kćerkama da odmah napuste kuću, istjeravši ih napolje, a onda je iz druge kuće, koja se nalazila u istom dvorištu, izveo G.S., oca od G.B., nakon čega ih je, zajedno sa drugim vojnicima, poveo u pravcu sela Ravne. Tamo su u obližnjoj šumi dvojica vojnika, odvojili G.B., prijeteći mu da će ga ubiti ako im ne preda oružje, naredili mu da se okrene i ispucali pucanj u vazduh.

Prema navodima optužnice, Škrobić Marko je, nekoliko metara dalje, na livadi, vodeći ostale članove porodice, uhvatio G.S. za grudi i, znajući da se radi o civilu a u namjeri da ga liši života, iz pištolja kojeg je imao kod sebe, ispalio metak u grudi uslijed čega je nastupila trenutna smrt G.S.

Optuženi Škrobić Marko se tereti da je za vrijeme ratnog stanja u BiH, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, lišio života jednu civilnu osobu, čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c), u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.