Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Lalovića i Škiljevića

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Radoje Lalovića i Soniboja Škiljevića koji se terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZBiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Regionalnog tima br. IV Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH prema Sudu BiH uputio je optužnicu protiv Radoje Lalovića rođenog 15.7.1946. godine u Kalinoviku nastanjenog u Bijeljini državljanina BiH i Soniboja Škiljevića rođenog 14.8.1948. godine u Gacku nastanjenog u Istočnoj Ilidži, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su od maja 1992. do decembra 1995. za vrijeme širokog i rasprostranjenog napada vojnih, policijskih i paravojnih snaga Republike Srpske, kao upravnici KPD "Butmir" u Kuli u općini Ilidža, u čijem sastavu je bilo i odjeljenje u tzv. "Planjinoj kući" u naselju Svrake u općini Vogošća, zajedno s tadašnjim političkim, vojnim i policijskim strukturama Republike Srpske, svjesno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu kojem je cilj bio progon nesrpskoga stanovništva na diskriminatornoj osnovi.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su u okviru progona planirali, pomagali i sudjelovali u izvršenju zajedničkog plana u okviru kojeg su vršena protivzakonita lišenja slobode i zatočenja, namjerna ubistva, fizička zlostavljanja, mučenja i prisiljavanja na prinudni rad.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZBiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.