BiH
7

Podignuta optužnica protiv komandira u GP zbog zloupotrebe službenog položaja

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Araza Jukića, rođenog 22.07.1966. godine u mjestu Goduša, općina Sapna, s prebivalištem u Tuzli, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je radeći kao komandir u Graničnoj policiji BiH (GPBiH), Jedinica granične policije u Zvorniku, zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenje na način da je u toku 2012. godine, kada je vođen disciplinski postupak protiv uposlenika GPBiH koji je bio suspendovan zbog povrede radne dužnosti, od istog zahtijevao i primio iznos od 5.000 KM da bi posredovao i dogovorio sa službenim licima koji su obavljali rukovodeće poslove u GPBiH i koji su odlučivali u disciplinskom postupku da se istom ne izrekne disciplinska mjera prestanak radnog odnosa, već da mu se izrekne blaža disciplinska mjera - novčana kazna.

Optuženi se tereti da je zloupotrijebio službeni položaj i svoja ovlaštenja te počinio krivično djelo zloupotrebe položaja iz člana 220. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.