Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Kineza za poreznu utaju, budžet oštećen za više od 100 hiljada KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv državljanina Kine, Ganga Lana, rođenog 1963. godine u Xinjiangu, ranije osuđivanog pred Sudom BiH.

Osim toga optužnica je podignuta protiv firmi Q&L i L&N sa sjedištem u Brčko distriktu. Optužni se tereti da je kao osnivač, direktor i odgovorna osoba za zastupanje firmi Q&L i L&N, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, oštetio budžet institucija BiH u ukupnom iznosu od 105.915,28 KM.

"Lan Gang se tereti da je, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, robu koju je prethodno uvezao iz NR Kine u BiH isporučivao, bez evidencije, njemu poznatim kupcima za gotov novac, a koji promet nije prikazao u svojim knjigovodstvenim evidencijama, a što je utvrđeno kao manjak popisom robe od strane inspektora UIO BiH i policijskih službenika SIPA-e prilikom pretersa i kontrole izvršene dana 21. decembra 2015. godine u pomenutim pravnim osobama", stoji u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Navode da se firme Q&L i L&N sa sjedištem u Brčko distriktu terete da su kao pravne osobe raspolagale protupravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je u ime, za račun i u korist pravne osobe ostvario Lan Gang.

"Optuženi se terete da su počinili, optuženi Lan Gang produženo krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 3. u vezi sa stavom 1. i članom 54. KZ-a BiH, te pravna osoba L&N krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 1. i pravna osoba Q&L krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 3. u vezi sa stavom 1. istog Zakona", navode iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.