Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Jandrić Jove i Pekez Slobodana

FENA
Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jandrić Jove (1954.) i Pekez Slobodana (1957).

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme ratnog stanja u BiH, na području opštine Jajce, kao pripadnici Vojske RS-a i rezervnog sastava milicije, kršili odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba u vrijeme rata kao i Dopunskog protokola I, uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Prema navodima optužnice 10.09.1992. godine, poslije sahrane jednog poginulog vojnika Vojske RS-a, optuženi su u organizovanoj grupi naoružanih ljudi, uz prethodan dogovor, sakupili civilno bošnjačko stanovništvo, koje se nalazilo u mjestu Ljoljići i Čerkazovići u opštini Jajce. Naoružani automatskim i poluautomatskim puškama, uz prijetnju njihove upotrebe, nezakonito su lišili slobode i nasilno iz kuća izveli civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, žene, muškarce i djecu i sakupili ih na mjestu zvanom "Osoje", a nakon toga ih sve zajedno poveli prema mjestu zvanom "Draganovac", gdje su im oduzeli vrijedne stvari koje su imali kod sebe. Onda su ih odveli do mjesta zvanog "Tisovac", gdje su im naredili da se poredaju jedni pored drugih, uz ivicu provalije, pa kada su oni to učinili, pucali su u njih rafalnom paljbom.

Prema navodima optužnice na ovaj način su ubijena 23 civila bošnjačke nacionalnosti, a više civila je teže i lakše ranjeno. Optuženi se terete da su, kršeći pravila Međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, sudjelovali u ubijanjima i namjernom nanošenju tjelesnog i duševnog bola, povredama tjelesnog integriteta i pljačkanju imovine. Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.