Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Izeta Smajića

FENA
Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Izeta Smajića zvani Izo i Bil, rođenog 18. 6. 1961. godine u mjestu Tojšići - općina Kalesija, nastanjen u Tuzli, državljanin BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je u vrijeme oružanog sukoba u BiH kao pripadnik jedinice rezervnog sastava MUP-a, samostalna četa "Mosnik", postupio protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe Ženevske konvencije za poboljšanje položaja ranjenika i bolesnika u oružanim snagama u ratu, od 12. augusta 1949. godine.

"Optuženi Smajić tereti se da je 15.5.1992. godine u Tuzli, nakon što je vojnik JNA Radovan Krstić ranjen u pucnjavi koja se desila oko 19 sati na raskrsnici Brčanska Malta, prilikom izlaska kolone JNA iz kasarne "Husinska buna" prišao ranjenom Radovanu Krstiću koji je usljed zadobijenih ozljeda bespomoćno ležao pokraj ceste u naselju Slavinovići, te mu u usta stavio cijev pištolja i pucao s namjerom da ga liši života, a zatim se udaljio u nepoznatom pravcu. Oštećeni Radovan Krstić je zadobio teške fizičke ozljede. Život mu je spašen ljekarskom intervencijom u bolnici "Dr. Mustafa Mujbegović" u Tuzli", navodi se.

Optuženi se tereti da je kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme oružanog sukoba na području općine Tuzla, pokušao lišiti života ranjenu osobu. Tim je počinio krivično djelo - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika (iz člana 174. stav 1. tačka a), u vezi sa članom 26. i 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.