BiH
0

Podignuta optužnica protiv Ivice Vrdoljaka Geze koji se tereti za ratni zločin protiv civila

FENA
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ivice Vrdoljaka Geze (1968.) iz Dervente koji se tereti za ratni zločin protiv civila, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Optuženi Vrdoljak se tereti da je za vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, u svojstvu pripadnika 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nečovječno postupao sa zatvorenicima i nanosio im tjelesne povrede.

Istovremeno, Vrdoljak se tereti da je krajem juna 1992. u objektu Silos u Polju naredio svim zatvorenicima da stoje uspravno i ruke drže prekrižene iza vrata. "Grupu zatvorenika je izveo u drugu prostoriju i tukao ih rukama, nogama obuvenim u vojničke čizme i palicama".

Kako se u optužnici navodi, u julu 1992. u skladištu robne kuće „Beograd“ u naselju Tulek u Bosanskom Brodu u više navrata je izvodio zatvorenike u neosvijetljenu prostoriju i tu ih tukao rukama, nogama i palicama.

Optuženi Ivica Vrdoljak tereti se da je počinio krivično djelo - ratni zločin protiv civila iz člana 173. stav 1. tačka c) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.