{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Husmira Čovića i ostalih

S
16.11.2011. u 14:22
0
3
Podignuta optužnica protiv Husmira Čovića i ostalih
0
Podignuta optužnica protiv Husmira Čovića i ostalih
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest lica koja se terete da su počinila krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela i krivično djelo krijumčarenja lica iz Krivičnog zakona BiH, a optuženi Husmir Čović i za krivično djelo sprečavanja službenog lica u obavljanju službene radnje iz Krivičnog zakona Federacije BiH.
Osim za Husmira Čovića, optužnica je podignuta i protiv ranije osuđivanog Almira Čovića, Edima Rovčanina, Kemala Hurle, Predraga Maljukana i Muhameda Kljune.

Husmir Čović se tereti da je kao organizator, a ostali optuženi kao pripadnici grupe, 19. avgusta 2006. godine, po prethodnom dogovoru sa državljanima drugih zemalja, u namjeri pribavljanja imovinske koristi pokušali preko BiH ilegalno prebaciti lica albanske nacionalnosti sa Kosova u Hrvatsku.

Tužilaštvo je saopštilo da su ove aktivnosti suprotne članu 10. i drugim članovima Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, a protivne su i Konvenciji UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i članu 6. Protokola protiv krijumčarenja imigranata, kopnenim, morskim i vazdušnim putem.

Husmir i Almir Čović, Kljuno, Rovčanin i Hurla, između ostalog, terete se da su navedenog dana u večernjim časovima i više puta u toku avgusta 2006. godine, učestvovali u izvršenju krivičnog djela tako što su putničkim motornim vozilima prevozili dvanaest lica koja nisu ispunjavala uslove za zakonit prelazak preko državne granice, kako bi ilegalno ušli u zemlje zapadne Evrope, a sve sa ciljem pribavljanja lične nezakonite imovinske koristi.

Počinioce su u daljem prevoženju ilegalnih emigranata otkrila i spriječila službena lica Jedinice granične policije Velika Kladuša.

U momentu kada je službeno lice zahtijevalo od Husmira Čovića da izađe iz vozila, on se oglušio na zahtjev, te u namjeri da spriječi hapšenje, ispalio jedan metak iz nepoznatog oružja i lakše ranio pripadnika granične policije, nakon čega je pobjegao.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: