|

Podignuta optužnica protiv Husmira Čovića i ostalih

Podignuta optužnica protiv Husmira Čovića i ostalih
0
S
SRNA
16.11.2011. u 14:22
3
komentara
0

dijeljenja
Podignuta optužnica protiv Husmira Čovića i ostalih
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest lica koja se terete da su počinila krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela i krivično djelo krijumčarenja lica iz Krivičnog zakona BiH, a optuženi Husmir Čović i za krivično djelo sprečavanja službenog lica u obavljanju službene radnje iz Krivičnog zakona Federacije BiH.
Osim za Husmira Čovića, optužnica je podignuta i protiv ranije osuđivanog Almira Čovića, Edima Rovčanina, Kemala Hurle, Predraga Maljukana i Muhameda Kljune.

Husmir Čović se tereti da je kao organizator, a ostali optuženi kao pripadnici grupe, 19. avgusta 2006. godine, po prethodnom dogovoru sa državljanima drugih zemalja, u namjeri pribavljanja imovinske koristi pokušali preko BiH ilegalno prebaciti lica albanske nacionalnosti sa Kosova u Hrvatsku.

Tužilaštvo je saopštilo da su ove aktivnosti suprotne članu 10. i drugim članovima Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, a protivne su i Konvenciji UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i članu 6. Protokola protiv krijumčarenja imigranata, kopnenim, morskim i vazdušnim putem.

Husmir i Almir Čović, Kljuno, Rovčanin i Hurla, između ostalog, terete se da su navedenog dana u večernjim časovima i više puta u toku avgusta 2006. godine, učestvovali u izvršenju krivičnog djela tako što su putničkim motornim vozilima prevozili dvanaest lica koja nisu ispunjavala uslove za zakonit prelazak preko državne granice, kako bi ilegalno ušli u zemlje zapadne Evrope, a sve sa ciljem pribavljanja lične nezakonite imovinske koristi.

Počinioce su u daljem prevoženju ilegalnih emigranata otkrila i spriječila službena lica Jedinice granične policije Velika Kladuša.

U momentu kada je službeno lice zahtijevalo od Husmira Čovića da izađe iz vozila, on se oglušio na zahtjev, te u namjeri da spriječi hapšenje, ispalio jedan metak iz nepoznatog oružja i lakše ranio pripadnika granične policije, nakon čega je pobjegao.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...