{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Hodžić Nedžada

S
12.3.2010. u 15:18
0
5
Podignuta optužnica protiv Hodžić Nedžada
0
Podignuta optužnica protiv Hodžić Nedžada
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Hodžić Nedžada (1969.), koji se tereti za ratni zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica 1993. godine.
Tužilac Regionalnog tima V Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Hodžić Nedžada, zvanog "Džon Vejn" i "Džoni", rođenog 15.03.1969. godine u Novom Pazaru, državljanina BiH i R Srbije. Optuženi se nalazio u pritvoru od 17.09.2009. godine, a 19.01.2010. godine, mjera pritvora je ukinuta i uvedene su mjere zabrane, kao mjere osiguranja prisustva tokom postupka.

Optuženi Hodžić tereti se da je za vrijeme rata u Bosni Hercegovini, kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zulfikar", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i postupanju sa ratnim zarobljenicima.

U optužnici se navodi, da je optuženi Hodžić, dana 16. 04. 1993. godine, u jutarnjim satima, sudjelovao u dobro pripremljenom i ranije isplaniranom napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti u selu Trusina, općina Konjic, rukovodeći jednim pravcem napada, u kojem su ubijeni civili hrvatske nacionalnosti, stanovnici sela Trusina.

U optužnici se dalje navodi da je Nedžad Hodžić, istog dana, u zaseoku Gaj, sela Trusina, zajedno sa drugim pripadnicima Armije RBiH, izdao zapovjed za strijeljanje te sudjelovao u strijeljanju zarobljenih bojovnika HVO-a koji su se prethodno predali i civila hrvatske nacionalnosti.

Optuženi Hodžić Nedžad tereti se da je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. stavak 1. tačka a) (sudjelovanje u napadu na civilno stanovništvo, a taj napad je imao za posljedicu smrt i teške tjelesne povrede), tačka c) (sudjelovanje u ubistvu) i kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. stavak 1. tačka a) (sudjelovanje u ubistvu) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine , a sve u vezi sa člankom 180. stavak 1., člankom 29. i člankom 53. stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: