{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Ese Macića za zločine u Konjicu

F
30.9.2010. u 14:59
0
2
Podignuta optužnica protiv Ese Macića za zločine u Konjicu
0
Podignuta optužnica protiv Ese Macića za zločine u Konjicu
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ese Macića (51), koji se tereti za krivična djela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" i "ratni zločin protiv ratnih zarobljenika".
Eso Macić zvani Makaron rođen je u Konjicu, nastanjen u Jablanici, državljanin je BiH. Tereti se da je kao pripadnik Armije BiH za vrijeme oružanog sukoba u Republici Bosni i Hercegovini na teritoriji općine Konjic postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba i postupanju s ratnim zarobljenicima iz 1949. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

Optuženica tereti Esu Macića za nečovječno postupanje prema zatočenim civilima i ratnim zarobljenicima Srbima u logoru "Čelebići" u mjestu Brđani, kao i u sportskoj dvorani Musala u Konjicu tokom 1992. i 1993.

U optužnici se navodi da je optuženi lično sudjelovao u brutalnom usmrćivanju više zatočenih civila Srba, od kojih su neki bili u poznim godinama života, stari i nemoćni.

Optuženi Eso Macić je, kako se dalje navodi u optužnici, sudjelovao u mučenjima Srba, što je izazivalo patnje, tjelesni i duševni bol zatočenih civila i ratnih zarobljenika.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: