{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Ese Macića za zločine u Konjicu

F
30.9.2010. u 14:59
0
2
Podignuta optužnica protiv Ese Macića za zločine u Konjicu
0
Podignuta optužnica protiv Ese Macića za zločine u Konjicu
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ese Macića (51), koji se tereti za krivična djela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" i "ratni zločin protiv ratnih zarobljenika".
Eso Macić zvani Makaron rođen je u Konjicu, nastanjen u Jablanici, državljanin je BiH. Tereti se da je kao pripadnik Armije BiH za vrijeme oružanog sukoba u Republici Bosni i Hercegovini na teritoriji općine Konjic postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba i postupanju s ratnim zarobljenicima iz 1949. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

Optuženica tereti Esu Macića za nečovječno postupanje prema zatočenim civilima i ratnim zarobljenicima Srbima u logoru "Čelebići" u mjestu Brđani, kao i u sportskoj dvorani Musala u Konjicu tokom 1992. i 1993.

U optužnici se navodi da je optuženi lično sudjelovao u brutalnom usmrćivanju više zatočenih civila Srba, od kojih su neki bili u poznim godinama života, stari i nemoćni.

Optuženi Eso Macić je, kako se dalje navodi u optužnici, sudjelovao u mučenjima Srba, što je izazivalo patnje, tjelesni i duševni bol zatočenih civila i ratnih zarobljenika.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: