{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog ratnog zločina na području Kotor-Varoši

F
30.4.2014. u 14:17
1
5
Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog ratnog zločina na području Kotor-Varoši
1
Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog ratnog zločina na području Kotor-Varoši
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Bosiljka Markovića, rođenog 14. 10. 1965. godine u Banjoj Luci, nastanjen u Laktašima i Ostoje Markovića zv.“Čole“, rođenog 26.04.1065. godine u Kotor Varoši, gdje je i nastanjen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Optuženi se terete da su u vrijeme oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Kotorvaroške brigade VRS, postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su se 28. 06.1992. godine, u večernjim satima, s kombijem dovezli u mjesto Orahova, nakon čega su iz jedne kuće, u prisustvu roditelja i članova obitelji, odveli malodobnu osobu ženskog spola, starosti od 14 godina, pod izgovorom da je vode na razmjenu. Nakon toga su nad žrtvom, uz prijetnju nožem i vatrenim oružjem, naizmjenično više puta izvršili silovanje i seksualno zlostavljanje malodobne žrtve, koje je trajalo oko tri sata.

Optuženi se terete da su kršeći pravila Međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, upotrebom sile i prijetnjom na život i tijelo, prisilili drugu osobu na seksualni odnos - silovanje, čime su počinili kazneno djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. stavak 1. točka e Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: