{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog ratnog zločina na području Kotor-Varoši

F
30.4.2014. u 14:17
1
5
Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog ratnog zločina na području Kotor-Varoši
1
Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog ratnog zločina na području Kotor-Varoši
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Bosiljka Markovića, rođenog 14. 10. 1965. godine u Banjoj Luci, nastanjen u Laktašima i Ostoje Markovića zv.“Čole“, rođenog 26.04.1065. godine u Kotor Varoši, gdje je i nastanjen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Optuženi se terete da su u vrijeme oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Kotorvaroške brigade VRS, postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su se 28. 06.1992. godine, u večernjim satima, s kombijem dovezli u mjesto Orahova, nakon čega su iz jedne kuće, u prisustvu roditelja i članova obitelji, odveli malodobnu osobu ženskog spola, starosti od 14 godina, pod izgovorom da je vode na razmjenu. Nakon toga su nad žrtvom, uz prijetnju nožem i vatrenim oružjem, naizmjenično više puta izvršili silovanje i seksualno zlostavljanje malodobne žrtve, koje je trajalo oko tri sata.

Optuženi se terete da su kršeći pravila Međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, upotrebom sile i prijetnjom na život i tijelo, prisilili drugu osobu na seksualni odnos - silovanje, čime su počinili kazneno djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. stavak 1. točka e Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: