Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv dvije osobe iz Bosanskog Novog zbog krivotvorenja izbornih rezultata

S. Š.
Bosanski Novi (Foto: E. M./Klix.ba)
Bosanski Novi (Foto: E. M./Klix.ba)
Tužiteljica Tužiteljstva BiH, podigla je optužnicu protiv Suvade Halilović i Emire Vakufac zbog krivičnog djela "Izborne prevare".

Optužene Halilović i Vakufac, Tužilaštvo BiH tereti da su u vrijeme provođenja Općih izbora u BiH, 2. oktobra mjestu Hozići, u Bosanskom Novom, u prostorijama Društvenog doma Hozići gdje se nalazilo biračko mjesto Suvada Halilović u svojstvu predsjednika Biračkog odbora i Emira Vakufac kao član, postupile suprotno odredbama Izbornog zakona u BiH i odredbama Pravilnika o provođenju izbora u BiH.

One se terete da nisu ispunile dužnosti povjerene im važećim propisima tokom izbornog procesa, te su po prethodnom dogovoru, prije početka izbornog procesa dana 1. oktobra u večernjim satima, neovlašteno popunile 400 glasačkih listića.

Od navedenog broja, nezakonito je popunjeno 100 glasačkih listića za "Nivo 703"  - član Predsjedništva BiH iz reda srpskog narod, zatim 100 glasačkih listića za  "Nivo 521"  - Zastupnički / Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, kao i 100 glasačkih listića za  "Nivo 301"  - Narodna skupština Republike Srpske.

Nadalje, nezakonito je popunjeno i ovjereno 49 glasačkih listića za  "Nivo 600" - predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske, zatim još 51 glasački listić za  "Nivo 600" - predsjednik i potpredsjednik RS-a.

Navedeno kazneno djelo počinjeno je kako bi se u konačnici izdejstvovali uspješniji rezultati na izborima za određene prijavljene kandidate čija imena su zaokruživana na oduzetim listićima.

U aktivnostima policijskih agencija, nezakonito popunjeni glasački listići, Zapisnik o radu biračkog odbora kao i štambilj biračkog mjesta sa ćiriličnim i latiničnim natpisom "Novi Grad 007B05" su na izborni dan 2. oktobra izuzeti sa lica mjesta dok je dio listića naknadno pronađen i oduzet, a biračko mjesto broj  007B051 Hozići navedenog dana nije ni otvoreno.

Optužene se terete da su, tokom procesa Općih izbora u BiH za 2022.godinu, u svojstvu članova Biračkog odbora, pokušale krivotvoriti rezultate izbora dodavanjem glasova unaprijed popunivši 400 glasačkih listića,  čime su počinile kazneno djelo - Izborna prevara iz članka 154. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.