{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Duška Kornjače

F
FENA
28.5.2015. u 13:27
0
12
Podignuta optužnica protiv Duška Kornjače
0
Podignuta optužnica protiv Duška Kornjače
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Duška Kornjače za zločine počinjene 1992. godine na području Čajniča.
Kornjača, koji živi u Srbiji, optužen je da je počinio zločin protiv čovječnosti u okviru širokog i sistematskog napada.

Tužilaštvo mu na teret stavlja da je od sredine aprila do kraja juna 1992. planirao i naredio progon izvršen ubistvima, zatvaranjem, deportacijom, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima.

Ove zločine, kako se navodi, počinio je kao predsjednik Kriznog štaba, kasnije komandant ratnog štaba Srpske opštine Čajniče, istovremeno u funkciji predsjednika Skupštine opštine Čajniče i ministra odbrane u Vladi Srpske autonomne oblasti Hercegovina.

U optužnici stoji da je Kornjača s vojnim i policijskim jedinicama organizovao zatvaranje nesrpskog civilnog stanovništva u objekte u kojima su ubijani i fizički zlostavljani, dok su imovina i vjerski objekti uništeni.

Prema navodima optužnice, Kornjača je koordinirao aktivnosti vojnih i policijskih snaga, kojima je cjelokupno nesrpsko stanovništvo opštine Čajniče deportovano.

U Tužilaštvu BiH nisu mogli govoriti o dostupnosti Kornjače, ali su u saopštenju istakli da će u ovom predmetu “biti ostvarena značajna saradnja s pravosuđem i tužilaštvom Srbije”.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, javlja Birn - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: