Tužilaštvo BiH
6

Podignuta optužnica protiv Dragoljuba Kunarca zbog zločina protiv čovječnosti na području Foče

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za zločin protiv čovječnosti na području Foče protiv Dragoljuba Kunarca.

Optuženi Kunarac, zvani Žaga i Dragan, rođen 1960., u tri tačke optužnice se tereti da je 1992. godine, na području Foče, počinio ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Kunarac se nalazi na izdržavanju kazne zatvora po presudi MKSJ-a.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Foče, postupajući suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe ženevskih konvencija.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu komandira specijalne jedinice VRS zv. Žaga, zajedno sa drugim uniformisanim i naoružanim pripadnicima Žagine jedinice, dana 27. i 28. jula 1992. godine, sa područja sela i zaselaka Kobilja Ravan, Luke i Falovići – Podpeće, u okviru progona učestvovao u ubistvima najmanje 6 osoba, te mučenju i nanošenju snažne fizičke i psihičke patnje zarobljenim civilima, kao i deportaciji civilnog stanovništva bošnjačke nacinalnosti.

Prilikom ovog napada na civile bošnjačke nacionalnosti, optuženi se tereti i da je sudjelovao u paljenju kuća i imovine.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 45 svjedoka i prilaganjem oko 205 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.