BiH
68

Podignuta optužnica protiv Damira Hadžića i Eseda Radeljaša

Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Eseda Radeljaša, Jamine Horo, Nedžada Kapetanovića, Jusufa Čauševića i Damira Hadžića.

Tužilaštvo KS Eseda Radelješa tereti za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi.

Jasmina Horo tereti se za krivična djela zloupotreba položaja i pranje novca, dok se Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

"Dakle, optužnicom Tužilaštva KS terete se da su zloupotrebom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu. Potom, nezakonito su proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno. Damir Hadžić tereti se da je iz budžeta Općine Novi Grad nezakonito omogućio isplatu više od milion maraka Esedu Radeljašu za zemljište, koje je 2006. godine Radeljaš platio Općini u iznosu od 51.340,00 KM.
Počinjenjem ovih krivičnih djela budžet Općine Novi Grad oštećen je za iznos od skoro milion maraka", navodi se u saopćenju.

Postupajući tužilac u optužnici je predložio Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje mjere pritvora za Damira Hadžića, Eseda Radeljaša i Jaminu Horo, kao i trajno oduzimanje nezakonito stečene imovine, te zabranu obavljanja poziva i dužnosti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Ove osobe uhapšene su u novembru ove godine u okviru akcije Blok koju je provela SIPA.