Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Chen Binpu

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Chen Binpu (1973.), državljanina NR Kine koji se tereti za krivično djelo iz člana 149. Zakona o industrijskom vlasništvu u BiH.

Tužilac Odjela III za opšti kriminal, međunarodnu saradnju i terorizam podigao je optužnicu protiv Chen Binpu, rođenog 26. septembra 1973. godine u Zheijang, Kina, državljanina NR Kine.

Optuženi se tereti da je 12. juna 2007. godine, u svojstvu osnivača i direktora društva “XIN SHENG” d.o.o. Sarajevo, na CR/GP Izačić, u namjeri da se neovlašteno posluži tuđim žigom marke “NIKE” i “ADIDAS”, prijavio kontejnersku pošiljku robe za postupak uvoznog carinjenja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U navedenoj pošiljci je pronađeno: 13.200 pari sportske obuće, odnosno muških i ženskih patika sa mjestima za postavljanje znaka „ADIDAS“ i „NIKE“, kao i 1.200 pari dječijih patika sa mjestom za postavljanje znaka „NIKE“, a navedene patike su bile pripremljene za neovlašteno naljepljivanje ili utiskivanje nekog od zaštićenih robnih žigova ili marki na tačno označenom mjestu.

Prema navodima optužnice, u pet kartonskih kutija je pronađeno 199 komada specijalnog ljepila i četiri komada specijalnih makaza za izrezivanje određenih dijelova sportske obuće, 40.928 komada krivotvorenih žigova “NIKE” i “ADIDAS”, a navedeni žigovi „ADIDAS-Salomon AG“ i „Nike International Ltd“ su registrovani kod Instituta za standarde, metrologiju i intelektualno vlasništvo BiH, kao isključivi nosioci prava registrovanih žigova u BiH.

Optuženi se tereti da je bez odobrenja nosioca žiga sa namjerom stavljanja na tržište, uvezao robu sa istim ili sličnim znakom za robe, kao što su one za koje je znak priznat, čime je počinio krivično djelo iz čl. 149 st. 5. i 6. Zakona o industrijskom vlasništvu u BiH.

Sud BiH potvrdio je optužnicu.