|

Podignuta optužnica protiv carinika UIO Envera Sarajlića zbog primanja dara

Podignuta optužnica protiv carinika UIO Envera Sarajlića zbog primanja dara
0
Klix.ba
16.9.2015. u 11:17
7
komentara
0

dijeljenja
Podignuta optužnica protiv carinika UIO Envera Sarajlića zbog primanja dara Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Envera Sarajlića rođenog 10.10.1971. godine u mjestu Obrenovci, općina Zenica, nastanjenog u Zenici, uposlenika Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH, na poziciji carinik, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je kao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine zahtijevao i primio dar kako bi u okviru svojih ovlaštenja izvršio radnju koju bi morao izvršiti.

Optuženi se tereti da je u decembru 2014. godine, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na međunarodnom graničnom prelazu Brod, prilikom ulaska iz Hrvatske u BiH, određenom licu koje je namjeravalo privremeno, za vrijeme godišnjeg odmora uvesti dva skutera za sport zahtijevao i primio dar kako bi istom omogućio uvoz skutera, iako je u okviru svojih ovlaštenja bio obavezan izvršiti tu radnju bez naknade.

Navedeno lice je prilikom kontrolnog pregleda, putnika i stvari, dalo na uvid potrebnu dokumentaciju za pomenute skutere, tražeći od optuženog da mu pojasni dalju proceduru privremenog uvoza, ali je Sarajlić i pored toga što je detaljno bio upoznat sa propisima, odnosno načinom privremenog uvoza uz oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, kako bi izvršio uvoz skutera od lica zatražio iznos od 100,00 Eura, koji mu je lice uz određene darove u službnim prostorijama graničnog prelaza i predalo.

Nakon ulaska na teritoriju BiH, lice je zaustavljeno i kontrolisano od strane kontrolnih carinskih organa JGP, gdje je pojasnio kako je navedene skutere uvezao i tom prilikom predao novac i druge darove carinskom službeniku.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo Primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...