Tužilaštvo BiH
5

Podignuta optužnica protiv bivših pripadnika VRS-a zbog zločina u Donjem Vakufu

FENA
Zgrada državnog tužilaštva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zgrada državnog tužilaštva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Branka Čigoja (1973.), Željka Todića Kruške (1963.), Saše Boškića Saše (1972.) i Milorada Glamočaka (1964.), koji se terete da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo - ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173 KZ BiH.

Oni se terete da su kao pripadnici Izviđačkog voda u sastavu VRS iz Mrkonjić-Grada 13.09.1995. godine iz objekta u mjestu Oborci, općina Donji Vakuf, gdje su držani zarobljenii civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s područja Mrkonjić-Grada, izveli ukupno 28 osoba koje su potom ubili pucajući iz vatrenog oružja.

Radi se o zarobljenim civilima koje su pripadnici VRS-a prije pogubljenja odvodili na prinudne radove, kopanje rovova i radove na crti bojišnice, a samo jedan zarobljenik uspio je preživjeti strijeljanje.

Optuženi Milorad Glamočak, po zapovjednoj odgovornosti, tereti se da je znao za zapovjed da se zarobljeni civili ubiju, te da se suglasio sa tom zapovjedi i nije ništa poduzeo kako bi spriječio pripadnike Izviđačkog voda da počine strijeljanje, te nakon što su zatočenici ubijeni, nije poduzeo radnje kako bi se počinitelji otkrili, procesuirali i kaznili za počinjeni zločin.

Tužilaštvo BiH navode optužbe će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i vještaka, od čega dva svjedoka uz mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 100 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.