BiH
0

Podignuta optužnica protiv Baftijarija i Mahmutovića

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Baftijari Fatona (1983.) i Mahmutović Jasmina (1978.). Optuženi se tereteda su počinili krivično djelo krijumčarenja osoba iz člana 189. KZ BiH, navodi se u saopćenju Ureda za informisanje Tužilaštva BiH.

Tužilac Tužilaštva BiH iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Baftijari Fatona, rođenog 17.06.1983. godine u Gnjilanu, Srbija, državljanin Republike Srbije i Mahmutović Jasmina, rođenog 11.06.1978. godine u Cazinu, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su dana 03.11.2007.godine u Bihaću, po prethodnom dogovoru, prihvatili da u organizaciji M.H i I.H., a za određeni novčani iznos - iz koristoljublja - Mahmutović prevozi, a Baftijari Faton provodi kroz šumu ilegalne imigrante, u ovom slučaju prema Italiji i Austriji. M.H. i I.H. su za poslove prevoženja i prevođenja ilegalnih imigranata -uglavnom Albanaca sa Kosova - za odlazak u zemlje Zapadne Evrope angažovali više NN osoba, pa tako i Mahmutović Jasmina i Baftijari Fatona,

Optuženi se terete da su krivično djelo počinili tako što je Mahmutović kao vozač, upravljajući vozilom marke "Audi 80“ od Bihaća do Velike Kladuše, sudjelovao u prevoženju 12 stranih državljana - Albanaca sa Kosova do neposredno pred granični prijelaz sa R Hrvatskom. Dogovoreno je da samo prevođenje imigranata na graničnom prijelazu između BiH i R Hrvatske, na mjestu gdje nije dozvoljen prelazak građana, izvrši Baftijari Faton.

Prema navodima optužnice, nakon što je u Bihaću Baftijari Faton smjestio u dva taksi vozila 9 osoba, Mahmutović je primio u svoje vozilo trojicu ilegalnih imigranata, kao i Baftijari Fatona, kojeg je također trebao prevesti do Velike Kladuše, gdje je prema planu organizatora, Baftijari Faton kompletnu skupinu od 12 ilegalnih imigranata trebao prevesti u R Hrvatsku, a zatim predati određenoj osobi.

U mjestu Pećigrad optužene je kontrolisala Granična policija, koja je utvrdila da se u vozilu, pored Mahmutovića i Baftijarija, nalaze ilegalni imigranti, nakon čega su svi zajedno bili lišeni slobode i privedeni u sjedište Jedinstvene granične policije u Velikoj Kladuši.

Optuženi Baftijari Faton i Mahmutović Jasmin terete se da su iz koristoljublja omogućili drugima nedozvoljeni prelazak granice, čime su počinili krivično djelo krijumčarenja osoba iz člana 189. stav 1., a sve u vezi sa članom 29. KZ BiH.