{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Alije Osmića

S
6.10.2009. u 10:53
0
2
Podignuta optužnica protiv Alije Osmića
0
Podignuta optužnica protiv Alije Osmića
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu kojom se Alija Osmić (42) tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen tokom 1993. i 1994. godine na području Bugojna.
Tužilaštvo je saopštilo da je za vrijeme rata u BiH, tokom oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije BiH, od 18. jula 1993. do 19. marta 1994. godine, Osmić bio vojni policajac u 307. brigadi Armije RBiH, a kasnije u "OG Zapad" Armije BiH.

Optuženi se tereti da je na više lokacija u Bugojnu, u podrumima, garažama i privatnim kućama u naselju Donjići, te u Marksističkom centru - Klosteru časnih sestara i naselju Vrbanja, Kulturno sportskom centru (KSC) Bugojno, logoru stadion Fudbalskog kluba "Iskra" i prostorijama BH banke Bugojno, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12. avgusta 1949. godine.

U optužnici se navodi da je Osmić učestvovao i pomagao u pripremanju i činjenju krivičnih djela, protivpravnom odvođenju u logore i drugim protivzakonitim zatvaranjima, ubistvima, mučenju, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.

Optuženica Tužilaštva BiH proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: