Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Albine Terzić za zločine u Odžaku

SRNA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanke BiH i Hrvatske Albine Terzić, zvane Mina, koja se tereti za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva u Odžaku 1992. godine.

Terzićeva se tereti da je, kao pripadnica Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane, od maja do sredine jula 1992. godine sama ili sa drugim pripadnicima HVO-a učestvovala u nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama osnovne škole i u fabrici "Strolit" u Odžaku.

U optužnici se navodi da je u prostorijama osnovne škole Terzićeva tukla srpske zatvorenike policijskom palicom, šamarala ih, na njih huškala psa, mučila ih, zlostavljala i ponižavala na različite  načine, uključujući i prisiljavanje zatvorenika na seksualni odnos i druge oblike teškog seksualnog nasilja.

Terzićeva se tereti da je posjećivala zatočenički objekat koji je bio formiran u fabrici "Strolit" u Odžaku u kome su, takođe, nezakonito bili zatvoreni srpski civili i da je učestvovala u nečovječnom postupanju prema njima.

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica  proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.